INHALE is a cultural platform where artists are presented, where great projects are given credit and readers find inspiration. Think about Inhale as if it were a map: we can help you discover which are the must-see events all over the world, what is happening now in the artistic and cultural world as well as guide you through the latest designers’ products. Inhale interconnects domains that you are interested in, so that you will know all the events, places, galleries, studios that are a must-see. We have a 360 degree overview on art and culture and a passion to share.

Tell us what you think:
THANK YOU FOR YOUR MESSAGE!
Share this site to:
Subscribe to Newsletter
Thank you! You are registered to our weekly newsletter.
Site Search
4 years, 4 months ago
Haworth Tompkins for Donmar Warehouse
Filled under: Architecture, Front Page
ADS CURATED BY INHALE
Related to post:
from
'Biography' presents a wide selection of works from Elmgreen & Dragset's complex universe, including sculpture, performance and interactive installations. Works from the late 1990s onwards will be shown together with recent projects, ...
Photo Anders Sune Berg
perrotin.com

The Donmar Warehouse is a leading producing theatre company in London’s Covent Garden. Having acquired a small 19th Century warehouse building in nearby Dryden Street, the theatre asked Haworth Tompkins to convert it for rehearsal, education and support facilities. The challenge was to design a convivial and creative professional working environment within the constraints of a limited budget and a tightly enclosed site.

photo haworthtompkins.com

photo haworthtompkins.com

By removing existing floors, extending the roof space and re-planning the circulation routes, the new facility yields a double height rehearsal room of a similar size to the main Donmar stage, a street fronting green room, administration offices, a large education studio in the roof rafters and a new attic apartment for visiting artists.

photo haworthtompkins.com

photo haworthtompkins.com

Stripped back and partially demolished walls and ceilings have been left raw as a suitably theatrical backdrop to the Donmar’s working life, with a new polychromatic staircase, hand painted by Haworth Tompkins’ regular collaborating artist Antoni Malinowski, as the warm heart of the building. Scenographer and production designer Lucy Osborne has collaborated closely on finishing and furnishings, reinforcing the collective sense of a theatre production as much as a construction project.

photo haworthtompkins.com

photo haworthtompkins.com

As for many of Haworth Tompkins’ creative working spaces in existing buildings, the personality of the historic architecture has been allowed to set the tone, with a provisional, loose-fit language of new additions setting up a fluid, adaptable relationship of new and old. Materials added have been simple and straightforward – whitewashed plywood, painted timber beams and wall coverings, waxed mild steel – to complement the richly patinated texture of the found surfaces. The aim is very much for a benign occupation rather than an obliteration of the original fabric.

photo haworthtompkins.com

photo haworthtompkins.com

via haworthtompkins.com

Leave a Reply

Michael Craig-Martin at Gagosian

[contact-form-7 id="26" title="Contact form 1"]